Köszöntő

 

                                                                                 Tisztelt Látogató!

Ajak város nevében szeretettel köszöntöm az Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző  Fesztivál honlapján. Megtisztelő és örömteli számunkra, hogy az interneten történő barangolása során ellátogatott településünkre.

Városunk életében mindig is fontos szerepet töltött be a hagyományok megőrzése és azok ápolása. Mindig törekedtünk arra, hogy a számunkra oly sokat jelentő ajaki tradíciókat és értékeket megmutassuk mindenkinek, határon innen és túl. Ezen gondolatok jegyében rendezte meg 2007-ben első alkalommal Ajak Város Önkormányzata az Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivált. Az első lépések kicsit tétovák voltak, de az akarat és az elszántság megvolt, voltak elképzelések, tervek a jövőre vonatkozóan, és voltak olyan a Fesztivált magukénak érző emberek, akiknek áldozatos és odaadó munkája meghozta gyümölcsét, mivel Fesztiválunk mára egy nemzetközi és országos szinten is ismert Fesztivállá nőtte ki magát. Önkormányzatunk ez évben már X. alkalommal rendezi meg az Ajaki Nemzetközi Lakodalmas Fesztivált. A Fesztivál magját - mint annak már az elmúlt években is részesei lehettek az ide látogató vendégek – a pénteki napon a nagy tömegeket vonzó motoros felvonulás és az amatőr zenekarok fellépése adja. Egy felejthetetlen nosztalgia zenésztalálkozó keretében szórakozhatnak idősek és fiatalok egyaránt. A szombati napon a hagyományőrzés kap fő szerepet, belecsöppenhetnek és átélhetik a régmúlt lakodalmas szokásait, kezdve a stafírung viteltől, a „lánykikérésig”. Részesei lehetnek egy igazi ajaki lakodalomnak, megkóstolhatják a régmúlt gasztronómiai különlegességeit, a menyasszony pogácsát és az ajaki lakodalmas töltött káposztát. Az ajakiak múltjából és emlékeiből sok mindent megtudhat az ide látogató. Megismerheti az egykori ajaki ház berendezését (ringó bölcső, cifra pitvar, első ház, hátsó ház, felvetett ágy, pingált tányérok, karos láda, komód, kredenc..), gyönyörködhet a szőttesek és pokrócok színes és látványos szebbnél szebb változataiban. A felállított esztavátákon pokróc és násznagykendő szövésére is van lehetőség. A gyerekek különböző régi játékokat próbálhatnak ki. A kétnapos Fesztivál és Városnapok nemcsak látnivalókban, élményekben, hanem lelkiekben is gazdag élményt ad az ide látogatóknak, akik jó hangulatban, élményekkel gazdagon feltöltődve térhetnek haza.

Kérem Önöket, 2017. július 16-17-én feledjék el a munkás hétköznapokat és legyenek részesei egy fergeteges, közösségépítő fesztiváli hangulatnak.

 

Szeretettel várunk minden kedves látogatót

 

„Ajakra, ahol az értékek találkoznak”

"Ajak a jövő települése"

 

Kerekes Miklós

polgármester

   

Panoráma  

p3p3p3

 

 

 

 

 

   

Facebook  

   
© AJAKI LAKODALMAS FESZTIVÁL 2013