Verbiás

   

„Császlóci Egyezmény” – magyar ukrán együttműködés

 

Ajak Nagyközség Önkormányzata az év elején szándéknyilatkozatot írt alá a Vereckei-hágónál elhelyezkedő Verbiázs (Verebes) településsel, amely a jövőre vonatkozó gazdasági, társadalmi és kulturális együttműködést tartalmaz.

Pivkács Iván Pávlovics Verbiázs, és Kerekes Miklós, Ajak polgármestere 2012. december 11-én egy rendhagyónak mondható testvértelepülési megállapodás által erősítették meg szándékaikat a kárpátaljai Császlóc községben. Jelen volt többek között Viski János, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja, Fedinec Mihajlo, az Ungvári Járási Tanács elnöke, a valamint Felső- és Alsó Vorota polgármesterei.

A „Császlóci Egyezmény” az első olyan megállapodás, melynek eszmeisége a keleti Kárpátokig ér, ahol a magyarság egyik legnagyobb jelképe, a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékműve található. Ezen a vidéken, a teljesen ukrán ajkú községben fontosnak tartják a magyar és ukrán kapcsolatok ápolását. Az egyezménnyel nagy lépést tettünk Ukrajna és Magyarország együttműködésének erősítése érdekében.

Az első képen látható Császlóc polgármester asszonya, Roják Mária, aki elkötelezetten segítette a megállapodás létrejöttét. Császlóc már egy éve Ajak testvértelepülése, eredményes együttműködést tudhatunk magunk mögött, amelyet a következő években is folytatni fogunk. Ebben az évben a polgármester asszonynak Magyarország köztársasági elnöke, Áder János, Magyar Ezüst Érdemkereszt Kitüntetést adományozott, elismerve a magyarországi, valamint a kárpátaljai önkormányzatok és települések közötti együttműködés fejlesztése és elmélyítése érdekében végzett tevékenységét.

 

 

 

 

   

Facebook  

   
© AJAKI LAKODALMAS FESZTIVÁL 2013